Hoe fotografeer je een hond , of schakel een professionele hondenfotograaf in

Rust en geduld

Het allerbelangrijkste om je hond goed op de foto te zetten: Blijf altijd rustig. Hoe rustiger jij bent, hoe rustiger je hond blijft en hoe beter de hond meewerkt. Met huisdieren moet je soms eindeloos geduld hebben. Dat valt soms niet mee, want ze kunnen je behoorlijk irriteren door nét even niet mee te werken op een moment dat jij dat graag van jouw hond wil zien. Normaal doen ze alles voor je, maar zodra jij die camera in je handen heb kunnen honden veranderen ze in opstandige, ongeïnteresseerde monsters. Vooral als het jouw eigen hond is, wil je vaak te snel een goed resultaat hebben. Werkt jouw hond niet mee en merk je dat je wat geïrriteerd raakt? Dan kun je het beste gewoon even pauze nemen en het later weer proberen. Zodra jij in de stress raakt, gaat jouw hond op jou reageren en wil het vaak helemaal niet meer wat jij zo graag zou willen zien. Beter is het om even later weer opnieuw beginnen, of desnoods een paar dagen later zodat jullie allebei weer fris en fruitig zijn voor nieuwe poging.

Amy,een sheltie van 5 maanden was zo enthousiast bij het water dat we een half uur hebben moeten wachten om foto’s te kunnen maken

 

Met 2 personen foto’s maken

‘Ja, ga zit en blijf ! Blijf daar zitten’ Vervolgens loop je een eindje naar achteren, ga je door je hurken om de foto te maken en ja hoor, de natte neus van je hond zit alweer in je lens. Beter is om foto’s met z’n tweeën te maken, dan heb jij de handen vrij om de foto’s te maken. De assistent kan zich dan bezig houden om de hond commando’s te geven.

Zorg jij voor de honden dan zorgt indigodog voor mooie foto’s. Zoals je hier kan zien zijn er 2 assistenten die zich bezig houden met de honden. De fotograaf wacht geduldig op het goede moment.

 

 

 

 

Leuke speeltjes

Een groot deel van de fotosessie zit in het omkopen van je hond. Zorg ervoor dat je zijn/haar favoriete snoepjes meeneemt om het fotomodel te laten zitten of liggen. Ook de favoriete speeltjes meenemen is belangrijk, je hond kan vast niet wachten om hiermee te kunnen spelen! Gegarandeerd succes voor een alerte blik op de foto. Heb je meerdere speeltjes of attributen neem die dan gerust mee. Beter teveel dan te weinig.

Riva, een australian shepherd, gek op zwemmen en de oranje water dummy.

 

 

 

Kies een rustige achtergrond

De achtergrond van de foto is een belangrijk punt. Zorg ervoor dat je een goede plek uitzoekt om de foto’s te maken. Een rustige omgeving is voor de fotosessie het mooist. Hoe rustiger de omgeving, hoe meer je oog automatisch naar de hond getrokken wordt op de foto.

 

Rex ,de duitse herder rennend door het water. Door de scherptediepte aantepassen krijg je een rustige omgeving.

 

Fotografeer op ooghoogte van je hond

De meest gemaakte fout is dat mensen blijven staan als ze een mooie foto proberen te maken. Maar jouw hond is een stuk kleiner dan jij bent, dus is het veel mooier als je even door je hurken gaat of op de grond te gaan liggen zodat je de foto op ooghoogte maakt. Je krijgt meer contact met je hond en kan zo het karakter goed weergeven in de foto.

 

Andor, een rottweiler pup liggend in de lente bloemen. Ik lag op mijn buik in de wei .Andor sprong regelmatig boven op mij omdat het wel heel erg gezellig was.

 

 

Scherpstellen op de ogen

Het scherpstellen van een goede hondenfoto komt zeer nauwkeurig. Zorg ervoor dat je scherp stelt op de ogen van je hond, zo kun je verdrinken in mooie trouwe ogen! Daar moet je aandacht naar toe gaan, dus dat moet het scherpte punt zijn van het geheel. Laat die twinkeling en lieve blik maar komen!

 

Sjaan , een voormalig straathond uit Griekenland. Door de scherpstelling op de ogen komt de uitdrukking beter naar voren.

 

 

Kijk naar het karakter van je hond

Ook een erg belangrijk punt, kijk naar het karakter van je hond! Is jouw hond actief ? Probeer dat dan ook terug te laten komen in de foto. Heb je juist een rustige hond? Dan is het erg onnatuurlijk om een snelle actiefoto te maken. Zo vraag je iets van je hond wat eigenlijk niet bij het fotomodel past. Vindt jouw hond het niet fijn om te liggen? Laat hem dan zitten of staan, zodat je hond zich op zijn gemak voelt op de foto. Een ontspannen hond zie je terug op de foto.

 

Max , een jack russel wilde niet zittend op de foto maar wel rennend met een stok.

 

 

Weet wat je wil

Klinkt logisch natuurlijk. Maar bedenk gewoon wat je graag wil zien op de foto. Vaak worden de foto’s op goed geluk gemaakt, maar als je een actie foto wilt maken zorg er dan ook voor dat je sluitertijd goed staat voordat je de foto gaat maken. Ga niet 100 foto’s op goed geluk maken maar zorg dat de instellingen goed staan zodat jij alleen maar moet afwachten op dat ene moment. Hoelang dat soms ook kan duren.

Lara , een duitse staande hond korthaar. Doordat we wisten dat ze ging rennen stond de sluitertijd al goed snel en kregen we zo een scherpe actie foto van haar.

 

 

Je kan heel veel zelf proberen om een perfect plaatje van je hond te schieten maar wil het echt niet lukken schakel dan Indigodog Hondenfotografie in.

Wij zijn sinds 2002 gespecialiseerd in fotoreportages van honden (en andere huisdieren)

Mensen zijn vaak verbaasd hoe een professional het voor elkaar krijgt om de hond zo mooi op de foto te krijgen. Ik heb al heel vaak gehoord dat mensen zeggen: “mijn hond is geen fotomodel, dat gaat nooit lukken om mij hond op de foto te krijgen”  In de meeste opmerkingen hoor ik vaak de volgende kreten :is niet fotogeniek, werkt echt niet mee, is bang voor een camera, kan niet loslopen . Het is zo leuk dat juist deze hondenbaasjes vaak enorm positief verrast zijn na een fotosessie en met trots de foto’s aan iedereen laten zien.